Nummer 21

1273 mei 19
type
Economisch
Deel deze oorkonde

Korte samenvatting

Walram, heer van Valkenburg en Monschau, heeft op advies van zijn raadsmannen ridder Arnoud, heer van Stein, ridder Gozewijn van Borgharen, ridder Jan van Haasdal en van Raas van Printhagen dertig bunder bos van zijn bos van Buchoit verkocht aan Arnoud van Houthem.  Dit met de bedoeling dat er akkerland van is of wordt gemaakt. Deze dertig bunder zijn, net als de andere leengoederen die Arnoud van Houthem van Walram heeft, als leengoed overgedragen.

Latijnse tekst van de oorkonde

Universis presentes litteras inspecturis Walramus, dominus de Falkenberg et de Monyoie, salutem et rei geste cognoscere veritatem. 

Noverit universitas vestra nos de consilio dilectorum consiliariorum nostrorum, scilicet nobilis viri Arnoldi, domini de Steine, Gosuini de Haren, Iohannis de Hafkesdale, militum, Rasonis de Prenthagen, postquam ad annos discretionis pervenimus, dilecto fideli nostro Arnoldo de Houtheim vendidisse et ad opus eiusdem resignasse et effestucasse triginta bunuaria silve nostre de Buchoit ad agriculturam redacta seu red[i]genda pro certa summa pecunie, nobis legitime persoluta et in usus nostros conversa. Que quidem bunuaria idem Arnoldus una cum aliis bonis suis feodalibus a nobis descendentibus mere sive iure feodi recepit a nobis et nos ipsum de eisdem investivimus modo debito et consueto. 

In cuius rei testimonium sigillum nostrum presentibus litteris est appensum. 

Datum anno Domini Mo CCo septuagesimo tercio, in crastino ascensionis Domini. 

Nederlandse vertaling

Walram, heer van Valkenburg en Monschau, heeft na het bereiken van de jaren des onderscheids op advies van zijn beminde raadsmannen, namelijk edelman Arnoud, heer van Stein, ridder, Gozewijn van Borgharen, ridder, Jan van Haasdal, ridder, en Raas van Printhagen, dertig bunder van zijn bos van Buchoit, dat tot akkerland is gemaakt of gemaakt moet worden, verkocht aan Arnoud van Houthem en er ten behoeve van hem afstand van gedaan voor een bepaald bedrag dat wettig is betaald aan Walram en tot zijn gebruik is overgedragen. Arnoud heeft deze dertig bunder samen met de andere leengoederen die hij van Walram houdt, volgens leenrecht van hem ontvangen. En Walram heeft Arnoud daarmee beleend op de vereiste en gebruikelijke wijze.

Walram heeft bezegeld.

Gegeven op 19 mei 1273.

Genoemde personen
Walram, heer van Valkenburg en Monschau
Arnoud van Houthem, ridder en leenman van Walram, heer van Valkenburg en Monschau
Arnoud, heer van Stein, ridder
Gozewijn van Borgharen, ridder en leenman van Walram, heer van Valkenburg en Monschau
Raas van Printhagen
Genoemde locaties
Buchoit
Uitgave
Geertrui van Synghel
Onderstaande tekst zal niet worden vertaald bij het kiezen van een andere taal
Deel deze oorkonde

partners

donateurs

familie Beijer
© 2023 WaarvanAkte.eu, een initiatief van Stichting Limburgse Oorkonden
Gemaakt door Hive Collective