Thorn
De collectie Thorn bevat 73 middeleeuwse oorkonden van de voormalige Hoogadellijke Abdij van Thorn. Zij dateren uit de periode van 950 tot 1300.
Verhalen
De verhalen van
Thorn
Ansfried en de abdijstichting in de 10e eeuw
Graaf Ansfried (geboren ± 940) stamt uit een geslacht van hoge adel. Hij was afkomstig uit een gebied dat destijds ‘Teisterbant’ heette, gelegen tussen Maas en Waal.
Goederen en rechten van de abdij van Thorn in de beginjaren van haar bestaan
Ansfried stichtte – met medewerking van zijn echtgenote Hereswind (Hilsondis) – ergens in het laatste kwart van de 10e eeuw in Thorn een abdij.
Bewoners van de abdij: kanunnikessen, kanunniken, ministerialen en begijnen
De geschiedschrijving over de bewoners van de abdij van Thorn beperkt zich veelal tot de sociale bovenlaag, die van de stiftdames (kanunnikessen) en de kanunniken (priesters).
Voogdij over de abdij Thorn
Uit het verhaal van de stichting van de abdij van Thorn door graaf Ansfried (zie thema 1) blijkt de betrokkenheid van rooms-koning Otto I, die rond 950 gebiedsrechten schonk aan Ansfried.
Problemen met de heren van Horne
De voogdij over een abdij hield in dat wereldlijke machthebbers de bescherming op zich namen van zo’n religieuze instelling.
Patronaatsrechten en een weerspannige pastoor
Het patronaatsrecht betrof het recht van de abdij, in dit geval van Thorn, om als patroon een voordracht te doen bij de bisschop van Luik, tot de benoeming van een nieuwe parochieherder.
Buitengerechtelijke geschilbeslechting avant la lettre
Conflicterende belangen namen in de 13e eeuw meestal de vorm aan van meningsverschillen over agrarische gronden.
Ontwikkeling economische positie abdij Thorn in de 13e eeuw
Al in de 10e eeuw verkreeg de abdij van Thorn rechten in de regio waaruit men inkomsten kon verkrijgen.
partners
donateurs
familie Beijer