Nummer 16

1269 april
type
Kerkelijk
Deel deze oorkonde

Korte samenvatting

Hendrik, bestuurder van het klooster Sint-Gerlach te Houthem, maakt het besluit bekend dat hij op verzoek van het convent, van de non Anna van Sint-Gerlach en van enkele van haar vrienden heeft genomen. Bij de gedachtenisdienst op de verjaardag van het overlijden van ridder Gozewijn Dukere zal vijf schelling Luiks worden uitgekeerd voor een tractatie van het convent ten laste van de goederen te Weestenrode. Ridder Gozewijn had deze goederen aan Anna toegewezen voor haar onderhoud. Na de dood van Anna komen deze goederen in eigendom van het klooster.

Latijnse tekst van de oorkonde

Universis hanc literam visuris frater Henricus, Dei gratia dictus prepositus ecclesie beati Gerlaci, Premonstratensis ordinis, Leodiensis diocesis, eternam in Domino salutem.

Protestamur testimonio presentium quod ad petitionem et instantiam nostri conventus et Anne, sororis ecclesie nostre, et quondam amicorum eius de bonis quibusdam apud Weestenrode iacentibus que bone memorie Goswinus, miles, dictus Dukere assignavit ad necessaria sua, quamdiu viveret, post vitam vero suam ecclesie nostre cessura, ordinavimus et stabilivimus ut in anniversario prefati Goswini, militis, ad pitantiam conventus quinque solidi Leodiensium denariorum singulis annis conventui nostro debeant perpetualiter administrari.

In huius rei testimonium et firmitatem sigilla nostra presenti cedule sunt appensa.

Datum anno Domini 1269, mense aprili.

Nederlandse vertaling

Hendrik, proost van het premonstratenzerklooster Sint-Gerlach, in het bisdom Luik, maakt bekend dat hij op verzoek van het convent, van Anna, non van Sint-Gerlach, en van enkele van haar vrienden heeft bepaald en bevestigd dat uit de goederen te Weestenrode, die wijlen Gozewijn Dukere, ridder, aan Anna heeft toegewezen voor haar levensonderhoud en die na haar dood moeten worden overgedragen aan het klooster, ieder jaar voor de pitantie van het convent bij het jaargetijde van Gozewijn vijf schelling Luiks aan het convent moet worden gegeven tot in de eeuwigheid.

Hendrik heeft bezegeld.

Gegeven in april 1269.

Genoemde personen
Hendrik, proost van het klooster Sint-Gerlach te Houthem
Anna, non van het klooster Sint-Gerlach te Houthem
Gozewijn Dukere, ridder
Onze-Lieve-Vrouweklooster Sint-Gerlach te Houthem
orde van Prémontré
bisdom Luik
Genoemde locaties
Houthem
Weestenrode
Uitgave
Geertrui Van Synghel
Onderstaande tekst zal niet worden vertaald bij het kiezen van een andere taal
Deel deze oorkonde

partners

donateurs

familie Beijer
© 2023 WaarvanAkte.eu, een initiatief van Stichting Limburgse Oorkonden
Gemaakt door Hive Collective